Európai Unió Kohéziós Alap

Óbuda-Békásmegyer klímastratégiájának megalkotása, illetve a klima.obuda.hu weboldal üzemeltetése a KEHOP-1.2.1-18-2018-00026 pályázat támogatásával zajlik.

A szerződött támogatás összege: 20 millió Ft. A támogatás mértéke (%-ban): a támogatás intenzitása: 100%. A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.09.30.

Zábrádi Zsolt, geográfus

Óbudai lakos, családi kötelékei messzire nyúlnak a kerület múltjába. A MEGÉRTI Kft. szenior tanácsadójaként széleskörű tapasztalatokat szerzett a településfejlesztés és a közlekedés területén. Az utóbbi években munkájának köszönhetően a klímaváltozás megelőzése, illetve hatásainak mérséklésének irányába fordult érdeklődése. Egyetemi oktatóként eltöltött éveiben jártaságra tett szert a bonyolult összefüggések közérthető módon való átadásához, amelyet a lakossággal való kommunikációban hasznosít. Zábrádi Zsolt fogja össze a III. kerüelti klímastratégia megalkotását, mely lakossági bevonással, a kerületben élők aktív részvételével zajlik, ennek keretében vezette az Óbudai Klímakört.

Antal Z. László

A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának Tudományos Főmunkatársa az egészségszociológia, éghajlatváltozás, demográfia és humán ökológia területén folytat kutatásokat. Publikációi és tudományos projektjei középpontjában az utóbbi években egyre inkább a klímaváltozás hatásainak vizsgálata, az ember és természet kapcsolata, a társadalom klímaváltozásra való reagálásának vizsgálata volt. Antal Z. László fogja össze a III. kerüelti klímastratégia megalkotását, mely lakossági bevonással, a kerületben élők aktív részvételével zajlik majd.

Európalánta Egyesület

Az Európalánta Egyesület a legfiatalabb korosztályt igyekszik elérni, hisz ők számos kérdésben könnyen alkalmazkodnak a zöld megoldáshoz. Mivel a gyerekek alapvetően a játék nyelvén tanulnak, ezért a mesék elemei és a mesehősök megjelennek különböző óriás társasjátékokban, kézműves foglalkozásokon is. Az Egyesület komplex környezeti nevelési programot dolgozott ki, ezzel főként a családoknak, óvodásoknak, kisiskolásoknak nyújtanak szemléletformáló lehetőségeket. Az Európalánta Egyesület a III. kerületi Önkormányzat konzorciumi partnere a KEHOP-1.2.1. „Helyi klímastratégiák kidolgozása” c. pályázat megvalósításában.

Óbudai Egyetem

2010. január elsejével a Budapesti Műszaki Főiskola jogutódjaként megalakult az Óbudai Egyetem. A tradíciók ápolása és a haladás, a fejlődés nyomon kísérése jellemzi az egyetemet. A „Nézzünk szembe a klímaváltozással!” projekt keretében az Óbudai Egyetem tanösvényt alakít ki a Kiscelli park területén és a Klíma Börze valamint egy tanulmányút szervezésével kapcsolódik majd a programokhoz.

Óbudai Platán Könyvtár

Az Óbudai Platán Könyvtár és fiókkönyvtára, a Békásmegyeren található, Ezüsthegyi Könyvtár elkötelezetten áll ki a környezettudatosság mellett, szolgáltatásaival, rendezvényeivel, és magával a könyvtárak épületének fenntartási módjával is tenni kíván a klímaváltozás ellen. A könyvtárak alapvetően környezetbarát szolgáltatásának mondható könyvek, folyóiratok kölcsönzésén túl az Óbudai Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtárának számos további speciális szolgáltatásában is megjelenik az öko szemlélet.

BŐVEBBEN A ZÖLD KÖNYVTÁRRÓL >>>

Levegő Munkacsoport

A független társadalmi szervezet célja a Magyarországon élők életminőségének javítása. A csoport megalakulása óta azon fáradozik, hogy „minden ember egészséges környezetben, emberhez  méltó módon élhessen”. 2006-ban az Év Civil Szervezete díjat kaptak munkájuk szakmai és társadalmi vonatkozású elismeréseként. A LMCS levegőminőség-vizsgálatokat is végez és számos önkormányzatnak segítenek abban, hogy intézkéseik során szem előtt tudják tartani a környezetudatosságot.

 

Óbuda – Békásmegyer Önkormányzat Rendezvényszervezési Csoport

Az Önkormányzathoz tartozó, mégis aktív önálló munkát végző csapat színvonalas programok, rendezvények szervezésével vesz részt a III. kerület életében. A Hékás Békás és a Civil Nap csak két olyan nagy esemény az évben, mely számos helyit megmozgat és kiváló felületet nyújt a klímatudatos szemléletformálás terjesztésére.

Óbudai Kulturális Központ

A III. kerület intenzív kulturális életét összefogva az ÓKK igen jelentős munkát végez évről évre. Szórakoztató és edukatív programok szervezésével építik a III. kerület közösségét. Nem ijednek meg a „zöld” neveléstől sem, ezért rajtuk keresztül minden korosztályhoz el lehet jutni.